Documentaire 'De Laatste Sociaal Advocaten'

De laatste sociaal advocaten

De afgelopen 1,5 jaar heeft documentairemaakster Ingeborg Jansen (o.a. 'Vergeef me mijn schulden' 'Sylvana - Demon of Diva’) het Advokaten Kollektief Rotterdam (AKR) gevolgd. De documentaire 'De laatste sociaal advocaten' geeft een goed beeld van de noodzaak van een goed functionerend rechtsbijstandstelsel. De geportretteerde sociaal-advocaten staan mensen bij die problemen hebben met de vele regels van de overheid, de uitkeringsinstanties, de belastingdienst, hun werkgever of huisbaas. Dat deze gefinancierde rechtsbijstand door de politiek te duur gevonden wordt en dat er steeds verder op wordt bezuinigd is het ons alom bekende verhaal. Juist tegen deze achtergrond is het des te indringender om de rechtshulp voor mindervermogenden in de praktijk te zien: de sociaal-advocaten helpen een stroom aan mensen bij ingrijpende bureaucratische conflicten, waar ze anders in vast zouden lopen.

 

Bekijk hier de hele documentaire op 2doc.nl

Ondanks de beperkende maatregelen door corona, waardoor bioscooppubliek helaas tot 30 personen is gereduceerd, gaan de vertoningen wel gewoon door. Bij de première is het helaas niet meer mogelijk  aanwezig te zijn, aangezien deze op voorhand is vol gereserveerd.In samenwerking met de regisseur en AKR organiseert de VSAN een reeks debatten na de vertoningen.

Het debat na de première wordt opgenomen en is aansluitend te zien op o.a. de website van de VSAN. Ook zullen enkele debatten online te volgen zijn, waardoor het zeker de moeite waard is notie te nemen van onderstaand vertoningsagenda:Woensdag 21 oktober (PREMIERE) – Rotterdam – Lantaarn/Venster – 19.30-21.30 uur

Debat o.l.v. Ewout Jansen (VSAN) met Ton Rhijnsburger (AKR), Mevr. P. (cliënt AKR), Robine de Lange (President Rechtbank Rotterdam), Mirjam Horstman (programmamanager stelserherziening rechtsbijstand, Ministerie van J&V), Bernard de Leest (lid Algemene Raad NOvA-ovb), Ingeborg Jansen (regisseur).

Meer informatie vindt u hier.Donderdag 22 oktober – Amsterdam – Pakhuis  De Zwijger - 20.30 uur

Debat o.l.v. Ewout Jansen (VSAN) met Marleen van Geffen (advocaat), Ybo Buruma (Raadsheer Hoge Raad), Peter van Leeuwen (Landelijke Cliëntenraad), Michiel van Nispen (SP-kamerlid).U bent van harte uitgenodigd hierbij ONLINE aanwezig te zijn. Dit kan door te reserveren op de site van Pakhuis de Zwijger. U krijgt dan toegang tot de documentaire online en eveneens tot het debat.

Voor informatie en reserveringen, klik hier.Woensdag 28 oktober – Oss – De Groene Engel - 20.00 uur

Nagesprek o.l.v. Rechtswinkel Oss met o.a. Hilde van Asperen en Jacqueline Nieuwstraten (advocaten AKR)

Meer informatie vindt u hier.Zaterdag 31 oktober – Utrecht – De Kargadoor - 20.00 uur

Nagesprek o.l.v. Stichting Strafrechtswinkel Utrecht met o.a. Katja Logtenberg (advocaat AKR).

Meer informatie vindt u hier.Maandag 9 november – Televisie-uitzending – NPO2 – 20.25 uurDonderdag 12 november – Haarlem – De Pletterij - aanvang nog niet bekend

Nagesprek met o.a. VSAN-advocaten uit Haarlem

Meer informatie vindt u t.z.t. hier.